22. marraskuuta 2016

Support BJD Artist Day

Nukkeharrastajat ovat 20.11 ottaneet sosiaalisessa mediassa kantaa BJD -nukkejen recastaamiseen sekä aitojen nukkejen arvoon. Tukea nukketaiteilijoille ja firmoille on osoitettu postaamalla kannustavia ja kantaa ottavia kuvia tapahtuman hästägillä #proBJDartist.

Osallistuin tähän myös itse ja päätin vielä kuvien lisäksi kirjoittaa aiheesta pienen postauksen, jossa vähän avaan ilmiötä (tai ainakin omaa kantaani siihen).


Mikä siis on "recast"?


Recastit ovat muottikopioita alkuperäisistä nukeista. Eli joku ostaa aidon nuken, valaa siitä kopioita ja myy eteenpäin. Tekijänoikeuslain mukaan recastit ovat Suomessa laittomia, mutta esim. Kiinassa jossa niitä pääosin valmistetaan, tekijänoikeuslaki on väljempi.


Miksi sanon ei recasteille? • Recastit ovat laadultaan usein alkuperäisiä heikompia ja saattavat sisältää myrkyllisiä aineita.

 • Kun joku ostaa kopionuken, ei alkuperäinen nuken tehnyt taiteilija siitä hyödy, vaan nuken kopioinut henkilö. Kun kopioita myydään paljon, niin taiteilijoiden työ kärsii, nukkejen teko ei kannata ja uusia nukkeja tehdään vähemmän. Ja jos nukkefirmat eivät kannata, niin ne joutuvat lopulta lopettamaan toimintansa.

 • Käytettyjen nukkejen myynti ja ostaminen kärsivät, kun harrastajat pelkäävät törmäävänsä recasteihin. Eli pelko siitä, että aidon nuken hinnalla tulee huijatuksi ostamaan kopion. Samalla näitä "huijareita" voi ilmestyä kauppapaikoille. Koska vanhemmilla nukeilla aina ei ole aitoustodista (ne alkoivat yleistyä vasta recastien myötä), niin recastien takia niiden jälleenmyynti voi olla haastavaa.

 • Monet harrastajat ja nukkeyhteisöt eivät katso hyvällä recasteja (Hartsilapset, Den of Angels, yms). Täten kopionuken kanssa voi olla tympeää harrastaa ja siitä voi olla hankalaa päästä myöhemmin eroon.

 • Piraattituotteet ovat Suomessa laittomia.


#proBJDartists
#SayNoToRecast

1 kommentti:

 1. Asiallinen ja tärkeä teksti!❤
  Nuo lopun kuvat on tosi söpöjä kanssa. >w<
  ~Kiki
  Www.Dollmacarons.blogspot.fi

  VastaaPoista

Piristä minua kommentilla! :)